Het neurofeedback traject

Van klachten naar resultaat

Hoe ziet het traject van de neurofeedback training eruit?

1. Kennismaking

Als tijdens het telefonisch contact is gebleken dat neurofeedback mogelijk een positief resultaat zal opleveren, ontmoeten we elkaar in mijn praktijkruimte in Rotterdam.

Tijdens deze kennismaking bespreken we je klachten en verbeterwensen. Ik leg uit hoe de training in zijn werk gaat, en je kan uiteraard al je vragen stellen.

Ook kan je dan gratis en vrijblijvend een proefsessie doen.

Wanneer neurofeedback voor jou zinvol lijkt, maken we een afspraak voor een hersenonderzoek en vul je een vragenlijst in.

2. Hersenonderzoek: QEEG

Een neurofeedback-training is het meest effectief wanneer er goed onderzoek is verricht. Dit gebeurt door middel van een 19-kanaals QEEG (Quantitieve Electro-EncephaloGram).
Dit QEEG is pijnloos en vrij van risico’s.

Wat is een QEEG?
Bij een QEEG heb je een EEG-cap op je hoofd. Daarin zijn 19 sensoren geplaatst die de activiteit in verschillende delen van je hersenen meten en registreren.
Daarna wordt je hersenactiviteit (QEEG) vergeleken met de hersenactiviteit van een grote groep mensen zonder psychische klachten van dezelfde leeftijd. Zo wordt inzichtelijk of er sprake is van eventuele afwijkingen. Volgende stap is dat ik je QEEG vergelijk met de QEEG- afwijkingen zoals beschreven bij psychische stoornissen en klachten vanuit de wetenschappelijke literatuur.

Het onderzoek brengt uitgebreid in kaart of de klachten die je ervaart terug te zien zijn in je brein. Klachten kunnen zich tonen als een onbalans in de hersenactiviteit. Anders gezegd: als een verstoring in de communicatie tussen hersengebieden. Net als bij je bloeddruk en hartslag moet deze hersenactiviteit binnen bepaalde waarden vallen. Is dat niet zo, dan merk je dat.

Waarom is dit hersenonderzoek zo belangrijk?
Ieder brein is uniek, daarom is afname van een QEEG belangrijk. Uit wetenschappelijk onderzoek komt naar voren dat een gepersonaliseerde neurofeedbackbehandeling – dus op basis van een QEEG – effectiever is dan een behandeling op basis van een standaardprotocol.

3. Persoonlijk behandelplan

Uitgaande van je klachten, de ingevulde vragenlijst, je veranderwensen en het afgenomen QEEG, bespreken we of neurofeedback voor jou zinvol is. Op basis daarvan stel ik een persoonlijk behandelplan op.

4. De training

De sessies vinden plaats in mijn praktijkruimte in Rotterdam-Noord. Als dat voor jou niet mogelijk is kan ik ook (binnen de regio Rotterdam) bij je thuis komen.

Een sessie duurt 55 minuten, bij voorkeur twee keer per week. Gemiddeld duurt een traject drie tot vijf maanden. Deze duur en trainingsfrequentie is nodig om blijvende resultaten te bereiken.

Op basis van jouw persoonlijke behandelplan worden er sensoren aangebracht op specifieke locaties op je hoofd. Daarna kan de training beginnen. Voor jou houdt dat in dat je kijkt naar een film die je zelf hebt gekozen. De sensoren en de specialistische software op mijn computer leveren heel nauwkeurig de feedback. Jouw hersenen worden op basis van die terugkoppeling getraind, beetje bij beetje leert je brein.

Iets meer over hoe de neurofeedback precies werkt
In ons brein zijn verschillende hersengolven actief. Ze hebben allemaal hun eigen functie. Ons brein verandert gedurende ons leven. Wanneer ons brein, om welke reden dan ook, minder in balans is, zijn onze hersengolven minder effectief. Daardoor functioneren we minder goed dan mogelijk is.

Vanuit het QEEG-onderzoek weten we op welke plekken en hersengolven in je brein er onbalans is, daar plaats ik de sensoren. Deze sensoren registreren alleen, ze geven geen signalen af aan je hoofd.

De film gaat spelen en de training begint. Als de sensoren op je hoofd ongewenste hersenactiviteit meten, hapert de film. Omdat je brein de film verder wil kijken gaan de hersencellen zich aanpassen waardoor ze andere hersengolven produceren. Zodanig dat de film weer verder speelt. Je hersenen worden dus beloond met het zien van de film als ze een goede hersengolf produceren

Zo leidt de feedback je brein langzamerhand – door systematische beloning – naar een toestand waarin het de hersengolven produceert waarmee je hersenen in balans zijn. En je klachten stap voor stap verminderen of verdwijnen.

Je brein heeft dus een zelfherstellend vermogen. Het kan met behulp van feedback het eigen functioneren terugbrengen in een verbeterde staat.

5. Tussentijdse evaluatie

Na een aantal sessies kan ik in de cijfermatige analyses van de training zien of er een goede kans van slagen is. Dat bespreek ik met je. Als de training goed aanslaat zetten we de training voort. Zo niet, dan stoppen we.

6. Resultaat

De trainingssessies herhalen we totdat er resultaat merkbaar is voor jou. Dat begint meestal na ongeveer tien sessies. Twintig sessies wordt beschouwd als een minimum. Langetermijnresultaten bereik je na twintig tot dertig sessies. Deze intensieve aanpak is nodig voor een blijvend effect.

Neem contact met me op

voor een vrijblijvend en gratis gesprek.
Dan bespreken we je vragen, wensen en de mogelijkheden.
 
Contact

Waarom een training van Breinhulp

  • Wetenschappelijk onderbouwd
  • Blijvende resultaten (bewezen!)
  • Gepersonaliseerde training
  • Vakkundige begeleiding vanuit Rotterdam
  • Geen doorverwijzing, soms vergoeding

Neem contact met me op

voor een vrijblijvend en gratis gesprek.
Dan bespreken we je vragen, wensen en de mogelijkheden.
 
Contact

Waarom een training van Breinhulp

  • Wetenschappelijk onderbouwd
  • Blijvende resultaten (bewezen!)
  • Gepersonaliseerde training
  • Vakkundige begeleiding vanuit Rotterdam
  • Geen doorverwijzing, soms vergoeding